Begroting 2019

4. Economie en energie

Ontwikkelen en realiseren ruimtelijk economisch beleid

4.1.1

Ontwikkelen en realiseren ruimtelijk economisch beleid

Toelichting op meerjarendoel

Bedrijventerreinen
Door de sterke economische groei is er een grote vraag naar nieuwe terreinen. Het gaat zowel om lokale bedrijven die uitbreidingsruimte zoeken als om nationale ontwikkelaars die interesse hebben in de mogelijkheden voor grootschalige distributiecentra. Vooral in het westelijk deel van de provincie is de druk erg groot. Voor de toekomstige ontwikkeling van bedrijventerreinen maken we  nieuwe prognoses. De provincie Utrecht ondersteunt gemeenten bij de ontwikkeling en uitvoering van herstructureringsplannen. De Ontwikkelings Maatschappij Utrecht (OMU) speelt hierin een belangrijke rol.

Kantoren
De kantorenmarkt in Nederland trekt sterk aan. Er is sprake van een groeiende polarisatie. De groei concentreert zich vooral in de grote steden (m.n. Amsterdam) en voor de provincie is dat vooral Utrecht. In de overige gemeenten is nog zeer beperkt sprake van enig herstel. De noodzaak van een actief provinciaal beleid blijft onverkort van kracht.
Positief is dat de transformatie van kantoren naar woningen sterk is toegenomen. Kanttekening is dat de meest voor de hand liggende locaties inmiddels zijn getransformeerd en dat nu vooral moeilijk, voor woningbouw slecht ontsloten kantoorlocaties resteren. In vervolg op het provinciaal inpassingsplan kantoren monitoren we de ontwikkelingen op de kantorenmarkt. Vanuit het Programma Binnenstedelijke Ontwikkeling (zie programma 1) en de OMU ondersteunen we gemeenten en marktpartijen bij de transformatie van kantoren.

Detailhandel
Ook voor de detailhandel geldt dat er sprake is van een licht herstel door de groeiende bestedingen. Toch blijft ook hier de onderstroom negatief, omdat de groei van de bestedingen in fysieke winkels achterblijft bij de uitgaven via internet. Positief is wel dat de leegstand in winkelpanden terugloopt door een groeiende vestiging van dienstverleners zoals kappers, horeca en paramedische instellingen. In 2019 zullen wij in samenwerking met gemeenten de Retailvisie actualiseren. Dit pakken we op in het kader van de Omgevingsvisie. Vanuit het Programma Binnenstedelijke Ontwikkeling (zie programma 1) en de OMU ondersteunen we gemeenten en marktpartijen bij gebiedsgerichte aanpakken.

BEOOGD RESULTAAT 2019

  • Er zijn nieuwe prognoses over de ontwikkeling van bedrijventerreinen voor de Omgevingsvisie.
  • De OMU heeft ca. 5 ha bedrijventerrein herontwikkeld.
  • De OMU heeft minimaal 10.000 m2 kantoren herontwikkeld.
  • Er is een geactualiseerde Retailvisie.