Begroting 2019

4. Economie en energie

Ondersteuenen brede MKB

4.3.2

Ondersteunen Brede MKB

Toelichting op meerjarendoel

MKB-visie
Het MKB is divers. Naast de innovatieve koplopers zijn er starters (incl. startups), snelle groeiers (scaleups), zzp’ers en het brede MKB. Deze laatste groep vormt de meerderheid van de ondernemingen met personeel en is belangrijk voor de werkgelegenheid. Veel van deze bedrijven staan voor de uitdaging om hun bedrijf verder toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en de toepassingen van data. Het is van belang om deze groep bedrijven te stimuleren om productiever en efficiënter te worden door versneld innovatieve (digitale) technologieën toe te passen en meer over de grens te kijken om hun afzetmarkt te vergroten. Eind 2018 willen we een MKB-visie ter besluitvorming voorleggen. In 2019 wordt verder invulling gegeven aan de uitvoering van een vastgestelde MKB-visie.

Opvolgingsproblematiek MKB
In de Statenvergadering van 5 februari 2018 is vastgesteld dat beleid moet worden ontwikkeld om de opvolgingsproblematiek bij MKB- familiebedrijven en andere MKB-bedrijven te verminderen en daarvoor voor een periode van 3 jaar € 35.000,= per jaar te reserveren. De aanpak die in 2018 met een aantal partners is ontwikkeld, voeren we in 2019 verder uit. Het beleid vormt een onderdeel van de MKB-visie.

Smart Industry Hub Noordvleugel
De industrie opereert op een mondiaal speelveld en verandert op dit moment snel als gevolg van moderne communicatie- en productietechnologieën. Het biedt kansen, maar ook bedreigingen. Het is noodzakelijk dat de Nederlandse industrie voorop loopt in deze ontwikkeling. Met de nieuwe agenda Smart Industry (SI) 2018-2021 zetten Rijk en provincies in op een aantal versnellingsprojecten (o.a. fieldlabs, onderzoek, skills en digitale omgeving). Doel van de agenda is om bij te dragen aan meer groei, meer werkgelegenheid en minder gebruik van grondstoffen en energie in de industrie.
De provincie Utrecht werkt samen met provincies Noord Holland en Flevoland (landsdeel Noordwest) aan een regionale Smart Industry Hub. Deze Hub heeft als doel het versterken van de samenwerking op regionaal niveau en door krachtenbundeling bij te dragen aan bewustwording van ondernemingen (in het MKB) van de kansen van digitalisering en deze te benutten. Dit gebeurt onder andere door  het creëren van één loket voor ondernemers in de regio. Dit moet bijdragen aan de landelijke SI agenda. Het Rijk en EFRO dragen bij aan deze ontwikkeling.

BEOOGD RESULTAAT 2019

  • Er is een MKB-visie gericht op het ondersteunen van het brede MKB.
  • Het beleid voor het opvolgingsvraagstuk MKB is operationeel.
  • Projecten uit de regionale Smart Industry Hub zijn in uitvoering.