Begroting 2019

6. Cultuur en erfgoed

Verankeren cultuurhistorische waarden in ruimtelijk beleid

6.2.1

Verankeren cultuurhistorische waarden in ruimtelijk beleid

Toelichting op meerjarendoel

Ruimtelijk erfgoedbeleid
De cultuurhistorische kwaliteit van de omgeving draagt bij aan een aantrekkelijk vestigings- en verblijfsklimaat. Door de druk op de schaarse ruimte en de beperkte herkenbaarheid van cultuurhistorische structuren blijft dit kwetsbaar. De provincie speelt een belangrijke rol bij het beschermen.
In het kader van de Omgevingswet wordt erfgoed steeds meer geïntegreerd in de provinciale ruimtelijke taken. Bij de grote transitieopgaven speelt erfgoed een belangrijke rol als basiskwaliteit van de leefomgeving en als uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen. Dit geven we vorm in beleid en regelgeving (Omgevingsvisie en -verordening), in handreikingen, zoals de Cultuurhistorische Atlas (CHAT), en door het mogelijk maken van gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaarten. In 2019 zetten wij in op het verankeren van het vorig jaar met succes opgepakte thema ‘cultuurhistorische waarde van wegen’.
Gemeenten zijn belangrijke partners in de bescherming van het cultureel erfgoed. Hun cultuurhistorische waardenkaarten zijn instrumenten voor het verankeren van cultuurhistorische kennis over een gebied in ruimtelijk beleid. We blijven het opstellen daarvan dan ook stimuleren.
Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zetten we in 2019 samen met de partners in op de harmonisatie van de bescherming tussen de provincies onderling en de betrokken gemeenten.

BEOOGD RESULTAAT 2019

  • De Cultuurhistorische Atlas is in 2019 aangevuld met thema historische infrastructuur.
  • De Cultuurhistorische Atlas scoort minstens een 7,5 voor klanttevredenheid.
  • 80% van de gemeenten heeft in 2019 een cultuurhistorische waardenkaart.