Begroting 2019

2. Landelijk gebied

Vergroten belevingswaarde en nieuwe financieringsbronnen voor natuur

2.3.1

Vergroten belevingswaarden en nieuwe financieringsbronnen voor natuur

Toelichting op meerjarendoel

Vermaatschappelijking van het natuurbeleid
We continueren de vermaatschappelijking van natuur door bij te dragen aan de projecten Groen doet Goed en Groen aan de buurt. De voucherregeling ’Beleef en bewonder’ heeft veel goede groene initiatieven opgeleverd en is geëvalueerd. We voeren een tweede voucherregeling uit in 2019. Ook organiseren we de Groene Kroon in 2019 in aangepaste vorm met aandacht voor het versterken van de biodiversiteit (Utrechtse Aanpak). Wij leveren een financiële bijdrage aan Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) voor de organisatie van de Natuurwerkdag 2019 en geven een extra bijdrage voor de organisatie van trainingen voor vrijwilligers. Voor Mijn Mooiste Plek van RTV Utrecht is een vierde seizoen is in voorbereiding met steun van de provincie.

Samenwerkingsverbanden verbeteren
Het is ons doel de samenwerking met onze partnerinstellingen effectief en efficiënt te laten verlopen. We zullen in 2019 de samenwerking evalueren.

Optimaliseren van bestaande en nieuwe financieringsbronnen
De provincie wil dat andere partijen meefinancieren in het beheer en de ontwikkeling van nieuwe natuur voor niet door de overheid gedekte kosten – bijvoorbeeld de realisatie van de groene contour - of voor extra impulsen om de biodiversiteit te behouden of te versterken. Vanuit het actieplan Duurzame Landbouw met Natuur onderzoeken de partners of de Groene Contour in het agrarisch gebied op alternatieve manieren gerealiseerd kan worden met behoud van beoogde natuurdoelen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een percentage groenblauwe dooradering i.p.v. perceelsdekkende natuur. Duurzame borging, ecologisch draagvlak en een haalbare financiële constructie zijn de belangrijkste onderzoeksvragen (zie ook 2.4 over verduurzaming van de landbouw).

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug met zijn waardevolle natuur en bijzondere erfgoed zorgt voor een hoogwaardige leefomgeving en een prima vestigingsklimaat voor bedrijven. De gezamenlijke partners willen het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug beschermen, versterken en beleefbaar maken. De natuur wordt rijker en diverser, het kostbare cultureel erfgoed zal in goede staat zijn en de bezoekers kunnen meer dan ooit van dit alles genieten. Hier liggen zes ambities aan ten grondslag die de provincie samen met partners in 2019 uitvoeren:
1.   Ontwikkelen, behouden en beheren natuur, landschap en cultuurhistorie
2.   Vergroten beleving en toegankelijkheid
3.   Realiseren plan van aanpak toezicht en handhaving
4.   Versterken van het merk Nationaal Park
5.   Ontwikkelen groeiende economische basis voor natuur, landschap en erfgoed
6.   Versterken unieke waarden Nationaal Park.

BEOOGD RESULTAAT 2019

  • Er zijn 2 projecten gestart om de vermaatschappelijking van natuur te continueren.
  • De samenwerking met onze partnerinstellingen IVN, Landschap Erfgoed Utrecht en Het Utrechts Landschap is in 2019 geëvalueerd.
  • De 6 ambities voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn opgepakt.