Begroting 2019

4. Economie en energie

Creëren ruimte voor pilot projecten

4.11.1

Creëren ruimte voor pilot projecten

Toelichting op meerjarendoel

Geothermie
In de energievisie Utrecht Oost speelt ultradiepe geothermie een belangrijke rol. We maken regieafspraken met de gemeente en USP over de verdere uitwerking. De (uitkomsten van de) regieafspraken worden meegenomen als ‘bouwsteen’ in de OmgevingsvIsie/-plan dat door de gemeente wordt opgesteld. Op nationaal niveau en ook binnen de Utrechtse geothermieprojecten is ruimschoots aandacht voor de belangrijkste maatschappelijke issues:

  • Veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met boren in de diepe ondergrond
  • Relatie met andere belangen (vooral drinkwater)
  • Publieke reactie op een nieuw fenomeen in onze provincie.

Antwoorden op vragen die rond deze issues bestaan, worden gevonden in de onderzoeken die nu plaats gaan vinden, maar deels ook pas tijdens de eerste projectrealisaties in onze provincie.

Twee Utrechtse consortia hebben inmiddels een geothermieproject ontwikkeld:

  • LEAN (Low cost Exploration And deriskiNg of geothermal plays) voor conventionele geothermie
  • GOUD (Geothermie Oost Utrecht Duurzaam) voor ultradiepe geothermie

Voor de projecten is er concreet zicht op financiering om de eerste onderzoeksstappen te kunnen zetten. Binnenkort wordt voor beide projecten één opsporingsvergunning aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Energielandschappen
In samenwerking met de ARK ontwikkelen we ontwerpkracht voor nieuwe energielandschappen. Er zullen kansen in beeld gebracht worden om vanuit de duurzame energiebehoefte een nieuw landschap vorm te geven met ecologische-, economische- en ervaringswaarde. De inpassing van de opwekking van duurzame
energie vormt een nieuw perspectief voor toekomstbestendige landschappen en voor de mensen die er wonen en werken

Regionale Energie Strategieën(RES)
Regionale Energie Strategieën (RES) zijn van belang om de ambities uit het Klimaatakkoord te realiseren. In een RES wordt de regionale vertaling van de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord vastgelegd. Het doel van een RES is een zorgvuldige ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energieopwekking met
maatschappelijke acceptatie. Ook brengen we met een RES regionaal aanwezige warmte(rest)bronnen en behoefte aan infrastructuur in beeld en kunnen we  vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Een RES leidt tot besluitvorming in het omgevingsbeleid (Omgevingsvisie, omgevingsplannen, omgevingsprogramma’s en
omgevingsverordeningen).

Met een RES structureren we de samenwerking tussen overheden en hun maatschappelijke partners. We zetten in op een nieuwe vorm van samenwerken, zowel tussen overheden onderling als met maatschappelijke partners. Daarbij zijn de decentrale overheden verantwoordelijk voor de uiteindelijke verdeling van de klimaatopgave over de regio’s.

BEOOGD RESULTAAT 2019

  • Er zijn 3 pilots met energielandschappen in de provincie gestart, gebaseerd op dubbelgebruik met landbouw, natuur en/of erfgoed en met een goede landschappelijke inpassing.
  • In juni 2019 is voor alle regio’s een concept-RES gereed.